Nová horní stanice lanovky je navržena jako dřevostavba na kamenné podnoži, její součástí jsou kromě restaurace s kuchyní také pokladny, obchod se suvenýry, půjčovna lyžařského vybavení a koloběžek a toalety.
Nová horní stanice lanovky je navržena jako dřevostavba na kamenné podnoži, její součástí jsou kromě restaurace s kuchyní také pokladny, obchod se suvenýry, půjčovna lyžařského vybavení a koloběžek a toalety.
Přístup od lanovky protíná dispozici budovy; lávky jsou provizorní; v nejbližších letech se plánuje výměna stávající dvousedačkové lanovky za kapacitnější kabinkovou.
Přístup od lanovky protíná dispozici budovy; lávky jsou provizorní; v nejbližších letech se plánuje výměna stávající dvousedačkové lanovky za kapacitnější kabinkovou.
Restaurace je směrem na jih doplněna balkonem, jehož výsuvné zábradlí chrání prostor před větrem.
Restaurace je směrem na jih doplněna balkonem, jehož výsuvné zábradlí chrání prostor před větrem.
Samoobslužná restaurace v horním podlaží je ze tří stran prosklená a poskytuje výhled na panorama Beskyd; pocit prostoru umocňuje otevření do krovu.
Samoobslužná restaurace v horním podlaží je ze tří stran prosklená a poskytuje výhled na panorama Beskyd; pocit prostoru umocňuje otevření do krovu.
Mírná valbová střecha je viditelná pouze při pohledu shora.
Mírná valbová střecha je viditelná pouze při pohledu shora.
Pustevny aktuálně, vlevo stanice lanovky.
Pustevny aktuálně, vlevo stanice lanovky.
Původní budova z roku 1937 byla z důvodu špatného technického stavu v květnu 2016 stržena.
Původní budova z roku 1937 byla z důvodu špatného technického stavu v květnu 2016 stržena.
Site plan
Site plan
Ground floor
Ground floor
Underground
Underground
Sections
Sections

Alpine Style. Exit Station of a Cableway in Pustevny

Pustevny is one of the most visited tourist destinations in the Beskydy Mountains. Its attractiveness is mainly due to a group of buildings built in the traditional “folk secession” style, designed by architect Dušan Jurkovič and built completely from wood in the late 19th century. Today, inappropriate use and insufficient infrastructure are serious issues here. Last August, the new exit station of the cableway was opened, replacing the original and unsuitable facility, offering an open restaurant with panoramic views. The contemporary building of stone, wood and glass had to meet the client’s demands as well as those of heritage conservation and nature protection agencies. It’s considered the first step in the transformation of the whole area, which will include a new design of public spaces according to a single manual, among other things.

Send e-mail back »

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2019 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2019 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.