Introvertní mateřská škola ukrytá za závojem ze sklolaminátu nabízí bezpečný vnitřní prostor umožňující svobodný pohyb po celé budově.
Introvertní mateřská škola ukrytá za závojem ze sklolaminátu nabízí bezpečný vnitřní prostor umožňující svobodný pohyb po celé budově.
Objekt je navržen jako zděná stavba s fasádou ze sklolaminátu, která je celá obehnána ocelovou konstrukcí s pochozími rošty, jež vynášejí druhou vrstvu trapézového sklolaminátu.
Objekt je navržen jako zděná stavba s fasádou ze sklolaminátu, která je celá obehnána ocelovou konstrukcí s pochozími rošty, jež vynášejí druhou vrstvu trapézového sklolaminátu.
Interiér je řešen jako spojitý prostor, který je velkými okny vizuálně propojen s exteriérem; ve spodní části se nachází lůžková část, o patro výš je herna a nejvýše učebna.
Interiér je řešen jako spojitý prostor, který je velkými okny vizuálně propojen s exteriérem; ve spodní části se nachází lůžková část, o patro výš je herna a nejvýše učebna.
Materiály i povrchy jsou laděny do světlých tónů v kombinaci s přírodním dřevem na terasách a sklem v průhledech.
Materiály i povrchy jsou laděny do světlých tónů v kombinaci s přírodním dřevem na terasách a sklem v průhledech.
Boční ochoz je chráněn poloprůsvitným závojem ze sklolaminátu.
Boční ochoz je chráněn poloprůsvitným závojem ze sklolaminátu.
Site plan
Site plan
Ground floor
Ground floor
First floor
First floor
Sections
Sections

Behind the Veil. Kindergarten Nová Ruda in Vratislavice nad Nisou

Petr Stolín, Alena Mičeková / CUBE LOVE

An unusual kindergarten inspired by the works of Japanese architect Takaharu Tezuka’s was built on a north‑facing, gently sloping site on the outskirts of Liberec. The limits of the site and other constraints led to the proposal of a spatial experiment that teaches children to see architecture in all of its different forms. The kindergarten is composed of two narrow wings, each with a classroom for 25 children, connected by a one-story volume containing a dining-hall, offices, locker rooms, and facilities. The three volumes define the sheltered interior courtyard space, which then continues upwards to the terrace on the roof of the dining-hall and further to the outer galleries. On the inside, with rooms of different heights combining and blending together, the building becomes a big maze enabling free movement and play. All of this is enclosed in an outer semi‑translucent fiberglass shell, adding to the intriguing transparency concept as well as the feeling of security in one’s own little world.

Send e-mail back »

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2019 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2019 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.