Novostavba smuteční síně je umístěna v návaznosti na stávající městský hřbitov a je sevřena pískovcovou stěnou, z níž vyrůstá převýšený objem hlavního sálu pokrytý šindelem.
Novostavba smuteční síně je umístěna v návaznosti na stávající městský hřbitov a je sevřena pískovcovou stěnou, z níž vyrůstá převýšený objem hlavního sálu pokrytý šindelem.
Pískovcová stěna je přerušována těžkými kovovými vraty s tmavým nátěrem, za nimiž se ukrývají jednotlivé místnosti.
Pískovcová stěna je přerušována těžkými kovovými vraty s tmavým nátěrem, za nimiž se ukrývají jednotlivé místnosti.
Nová smuteční síň prodlužuje linii hřbitovní zdi a stává se součástí panoramatu v podhůří Orlických hor.
Nová smuteční síň prodlužuje linii hřbitovní zdi a stává se součástí panoramatu v podhůří Orlických hor.
Odsazení obvodového zdiva definuje intimní prostor dvora před vstupem do samotného sálu.
Odsazení obvodového zdiva definuje intimní prostor dvora před vstupem do samotného sálu.
Převýšený prostor smuteční síně je prosvětlen jediným oknem; interiér kombinuje světlé barvy s jasanovým dřevem a cementovou stěrkou.
Převýšený prostor smuteční síně je prosvětlen jediným oknem; interiér kombinuje světlé barvy s jasanovým dřevem a cementovou stěrkou.
Prosklení kopíruje katafalk a vytváří nad ním symbolický kužel světla.
Prosklení kopíruje katafalk a vytváří nad ním symbolický kužel světla.
Site plan.
Site plan.
Floor plan.
Floor plan.
Cross section.
Cross section.

Behind the Wall. Funeral Hall in Dobruška

Miroslav Horský, Jan Hamet / ATELIER ARCHITEKTURY, Šuda – Horský

The Dobruška cemetery, with the dominant Church of the Holy Ghost and the onion domed bell tower, is situated on a hill to the east from the city and is surrounded by a marlstone wall. The area in front of the cemetery is crossed by an old lime avenue separating the new funeral hall from the parking lot. The funeral hall references the nearby chapel with its size, uses materials typical for the area, but its form is contemporary – it is based on the principle of progressive horizontal layering. On top of the sandstone brickwork that reaches as high as the cemetery wall, there is a glazed strip ending with a ledge with timber cladding. Above this level rises the main volume of the hall with a facade of cleft larch shingles, interrupted by one window only, high on the eastern wall and bending into the plane of the roof. The hall with 50 seats is situated in the center of the layout and is surrounded by a circle of auxiliary rooms and sanitary facilities for the public and visitors to the cemetery.

Send e-mail back »

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2019 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2019 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.