Idea Památníku Tomáše Bati je na první pohled jednoduchá – prázdný hranol složený z několika modulů zlínského skeletu o rozměrech 6,15 × 6,15 m a opláštěný katedrálním sklem.
Idea Památníku Tomáše Bati je na první pohled jednoduchá – prázdný hranol složený z několika modulů zlínského skeletu o rozměrech 6,15 × 6,15 m a opláštěný katedrálním sklem.
Vnitřní prostor je koncipován jako otevřené trojlodí s proměnlivou výškou a je vyplněn pouze rozptýleným světlem, čímž se přibližuje sakrálním stavbám.
Vnitřní prostor je koncipován jako otevřené trojlodí s proměnlivou výškou a je vyplněn pouze rozptýleným světlem, čímž se přibližuje sakrálním stavbám.
Dominantou interiéru je nová maketa letounu Junkers F 13, ve kterém Baťa v roce 1932 tragicky zahynul.
Dominantou interiéru je nová maketa letounu Junkers F 13, ve kterém Baťa v roce 1932 tragicky zahynul.
Přímé schodiště bylo obnoveno podle původních Gahurových plánů a nalezených fragmentů; do budovy se vrátila též původní barevnost – červená podlaha, bílé sloupy a stropy a modré zábradlí schodiště.
Přímé schodiště bylo obnoveno podle původních Gahurových plánů a nalezených fragmentů; do budovy se vrátila též původní barevnost – červená podlaha, bílé sloupy a stropy a modré zábradlí schodiště.
Site plan.
Site plan.
Floor plan.
Floor plan.
Longitudinal section.
Longitudinal section.
Cross section.
Cross section.

Return of the Icon. Renovation of Tomáš Baťa Memorial in Zlín

Petr Všetečka / TRANSAT architekti /

The František Lýdie Gahura designed memorial, opened one year after the death of Tomáš Baťa, is considered Zlín’s most valuable constructivist monument and the high point of Bata architecture. Rebuilt as a concert hall with an art gallery in the 1950s, it lost all of its original architectural qualities. Had it remained as such Tomáš Bata’s name would have been erased from memory. But, a rigorous renovation of the original memorial appearance has been in the works for eighteen long years, striving for simplicity and stripping away all expendable equipment. Therefore, all the operational, technological and service features are located outside the building. The purpose of the memorial is to highlight the experiences of space and light, a suspension of time, and tranquility. Given the heritage-protected status of the building, the renovation has put great emphasis on the quality of the construction and restoration work.

Send e-mail back »

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2020 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2020 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.