Řešení nové základní školy si dalo za cíl vytvořit v kontextu obce místo s vlastní identitou, které nebude navzdory své velikosti ve významovém ani prostorovém konfliktu se stávající zástavbou a jejími přirozenými centry.
Řešení nové základní školy si dalo za cíl vytvořit v kontextu obce místo s vlastní identitou, které nebude navzdory své velikosti ve významovém ani prostorovém konfliktu se stávající zástavbou a jejími přirozenými centry.
Venkovní hřiště s jednoduchou tribunou z betonových stupňů.
Venkovní hřiště s jednoduchou tribunou z betonových stupňů.
Příklad chráněného venkovního prostoru na hraní  o přestávkách.
Příklad chráněného venkovního prostoru na hraní o přestávkách.
Centrální převýšený prostor jídelny lze otevřít na venkovní terasu v úrovni suterénu nebo propojit průhledem napravo s tělocvičnou.
Centrální převýšený prostor jídelny lze otevřít na venkovní terasu v úrovni suterénu nebo propojit průhledem napravo s tělocvičnou.
Interiér je řešen jako volně plynoucí prostor; sjednocujícím prvkem je dřevěné obložení, identifikaci pomáhá barevnost klastrů.
Interiér je řešen jako volně plynoucí prostor; sjednocujícím prvkem je dřevěné obložení, identifikaci pomáhá barevnost klastrů.
Interiér je řešen jako volně plynoucí prostor; sjednocujícím prvkem je dřevěné obložení, identifikaci pomáhá barevnost klastrů.
Interiér je řešen jako volně plynoucí prostor; sjednocujícím prvkem je dřevěné obložení, identifikaci pomáhá barevnost klastrů.
Jak školu vnímají děti? Minimálně. Považují ji za danost,  za samozřejmé pozadí děje; autor: Jája.
Jak školu vnímají děti? Minimálně. Považují ji za danost, za samozřejmé pozadí děje; autor: Jája.
Jak školu vnímají děti? Minimálně. Považují ji za danost,  za samozřejmé pozadí děje; autor: Jája.
Jak školu vnímají děti? Minimálně. Považují ji za danost, za samozřejmé pozadí děje; autor: Jája.
Site plan.
Site plan.
Underground.
Underground.
Ground floor.
Ground floor.
Upper floor.
Upper floor.
Section.
Section.

An Obvious School

Amos Elementary School for Psáry and Dolní Jirčany

Ondřej Píhrt, Štefan Šulek, Ondřej Laciga / SOA architekti

As of today, the new elementary school fits in the existing development of the Psáry and Dolní Jirčany municipalities only loosely. The site is situated next to the main road to Prague, the west-facing windows offer views to the surrounding fields, the public space in front of the main entrance marks the end of an urban axis connecting it with the Dolní Jirčany square. The two main wings, inspired by village farmhouses, contain classrooms and offices; the central block-shaped volume clad with wooden slats houses the canteen and the gyms. Classrooms are organized in clusters of three or four; each cluster with its own color and direct access to an outdoor area. The energy efficient building also has its own rainwater collection system.

Send e-mail back »

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2020 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2020 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.