Každou z heren v nové mateřské škole prosvětlují velkorysá prosklená stěna v čele místnosti a série nahodile rozmístěných kruhových oken na bocích, kterými je vidět do prostoru mezi pavilony, ale nikoli do tříd navzájem.
Každou z heren v nové mateřské škole prosvětlují velkorysá prosklená stěna v čele místnosti a série nahodile rozmístěných kruhových oken na bocích, kterými je vidět do prostoru mezi pavilony, ale nikoli do tříd navzájem.
Prosklené stěny slouží také jako nouzový požární únikový východ, hlavní vstup na zahradu se z provozních důvodů nachází mezi červeným a oranžovým pavilonem.
Prosklené stěny slouží také jako nouzový požární únikový východ, hlavní vstup na zahradu se z provozních důvodů nachází mezi červeným a oranžovým pavilonem.
Školka se nachází v dosud nezastavěné lokalitě, ze západu sousedí s parkově pojatým pozemkem hřbitova (viz ERA21 #05/2017) a z východu by měla navázat nová rezidenční výstavba, tudy také prochází obslužná komunikace.
Školka se nachází v dosud nezastavěné lokalitě, ze západu sousedí s parkově pojatým pozemkem hřbitova (viz ERA21 #05/2017) a z východu by měla navázat nová rezidenční výstavba, tudy také prochází obslužná komunikace.
Prostor herny působí díky stoupajícímu stropu, výhledům ven a množství denního světla (přiváděného i světlovody) vzdušně a velkoryse.
Prostor herny působí díky stoupajícímu stropu, výhledům ven a množství denního světla (přiváděného i světlovody) vzdušně a velkoryse.
Stínění zajišťují na všech oknech vnější žaluzie, takže místnost lze v době poledního klidu zatemnit.
Stínění zajišťují na všech oknech vnější žaluzie, takže místnost lze v době poledního klidu zatemnit.
Barevné a materiálové řešení šaten a umýváren následuje individuální barvy jednotlivých tříd.
Barevné a materiálové řešení šaten a umýváren následuje individuální barvy jednotlivých tříd.
Barevné a materiálové řešení šaten a umýváren následuje individuální barvy jednotlivých tříd.
Barevné a materiálové řešení šaten a umýváren následuje individuální barvy jednotlivých tříd.
Devízou projektu je množství skladovacích prostorů; sendvičová stěna je využita jako úložný prostor s různě velkými skříňkami.
Devízou projektu je množství skladovacích prostorů; sendvičová stěna je využita jako úložný prostor s různě velkými skříňkami.
Devízou projektu je množství skladovacích prostorů; sendvičová stěna je využita jako úložný prostor s různě velkými skříňkami.
Devízou projektu je množství skladovacích prostorů; sendvičová stěna je využita jako úložný prostor s různě velkými skříňkami.
Výkresová dokumentace.
Výkresová dokumentace.

The Colorful World of Children. Preschool in Dolní Břežany

Vladimíra Holubová, Lukáš Holub, Lubor Sladký / S.H.S architekti

 

Since around 2009, when the joint efforts of mayor Věslav Michalik and municipal architect Anna Šlapetová started to bear fruit, Dolní Břežany has been considered a trendsetter in commissioning contemporary architecture. In 2020, the list of remarkable local projects expanded once again with the completion of the town’s new preschool. On its own, the need for having two preschool buildings of three classrooms each to satisfy the demand of the younger-than-average population, speaks volumes. The new building allowed the current tenants of the school, in their less than suitable temporary facility, to relocate after 11 years. The main corridor and all the service and storage rooms face the access road, while the three classroom sections jut out southeast, into the garden, with rising roofs and a glass wall with a covered deck at the end. A yellow, orange, and red color scheme, used both on the outside and on the inside, sets the three sections apart.

 

 

Send e-mail back »


ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2022 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury a Státního fondu kultury ČR.
Copyright ©2004-2022 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.