ERA21 #02/2019 Intergenerational Dialogue

kniha

Zuzana Morávková

» entire article
news

intro

SIAL. The Association of Engineers and Architects of Liberec »

In the context of Czech modern architecture, SIAL represents an unprecedented and also presumably unrepeatable phenomenon. Its establishment can be seen as a by-product of the 1960's temporary socio-political thaw and its subsequent long period of creative success as a result of the lack of other opportunities for individual architects. The Liberec association of engineers and architects profited from maintaining the symbiotic relationship of these two professions and also from active engagement of young graduates, joined in the so-called SIAL Kindergarten, a graduate school of sorts, where they worked on new designs and architectural competitions. The two generations, the established and the up-and-coming, formed a mutually beneficial working relationship in this atmosphere, exchanging experiences from years of practice or international internships. Graduates of the Kindergarten later became influential architects and mentors themselves, inspiring Czech architecture for decades to come. Today the independent SIAL studio remains true to this legacy, fostering dialogue along the architectural – engineering – structural design axis and building upon close cooperation of all professions involved.

kniha discussion

Three-Generation Tetralogue. Michal Kohout, Roman Brychta, Ondřej Chybík and Markéta Mráčková in a Debate with Filip Landa »

For a joint debate we invited the representatives of the three generations established in the three decades after 1990. The oldest generation was represented by Michal Kohout who finished his architectural studies before 1989, but founded his studio in the 1990s. The middle generation was represented by Roman Brychta who established his office, Projektil, after 2000. The youngest generation, launching their careers after 2010, was represented by Markéta Mráčková and Ondřej Chybík who personify two different approaches to architecture, a result of the possibilities the profession offers today.

» entire article
kniha interview

Of One Blood. Alena Šrámková, Magdalena Hlaváčková and Magdalena Hlaváčková jr. Interviewed by Zuzana Morávková and Irena Lehkoživová »

When we first asked the “first lady” of Czech architecture for a “family” interview about architecture we were decidedly rejected. Apparently they didn’t talk about architecture at home. But after a few long phone calls and careful explanations, one Saturday evening we finally met - professor Alena Šrámková, her daughter Magdalena Hlaváčková and granddaughter Magdalena Hlaváčková jr. – in their house in Jenštejn, and we talked about passing on the architectural profession from generation to generation.

» entire article
kniha interview

From Chair to City. Jiří Lasovský, Jiří Lasovský Jr. and Jiří Lasovský III Interviewed by Miroslav Pavel »

Preparing for an interview with three people representing different generational and professional views on architecture wasn’t easy. The male members of the Lasovský family welcomed us in Hřebenky, Prague, where they built a house together (and the entire street, in fact). The oldest one invited us to the table, the middle one brought desserts, and the youngest made coffee. The short interview morphed a passionate, two-hour discussion about the career of an architect of the same name but in different times.

» entire article
completed project

Seaside Holidays. Kindergarten Přístavní in Stříbro »

Barbora Buryšková, Pavel Buryška / XTOPIX architekti

The design for the new kindergarten takes its inspiration of a seaside holiday from the location, set on a terrain ridge, the building’s form is reminiscent of a ship ready to take sail. At the same time, the flagship project represents an initiation impulse for the entire neighborhood, setting the direction for future development and transformation of the former barracks area at the edge of the historical center of Stříbro. Considering the program and the prerequisite two storeys, the built-up area is still quite large. Yet it aims to use the garden for outdoor activities as much as possible. The moderate volume divides the garden in two parts, each with a different character. The interiors tell a story of space and color. A central atrium forms the heart of the building, around which all the other rooms are clamped. A roof garden represents the ship’s upper deck, extending the usable outdoor space.

completed project

Modestly Precise. Elementary School Extension in Nezamyslice »

Miroslav Malý, Zdeněk Chmel, Miroslav Chmel / Malý Chmel

The new extension of a 1920’s elementary school joins the existing cluster of municipal buildings in Nezamyslice, Prostějov. The local school has been having increasing problems with insufficient capacity, those are now solved as the long-awaited extension provides classrooms for the first five grades and also a new main entrance, locker rooms, and after school club on the ground floor. Each floor is divided into four parts – three rooms and a hall with a staircase – by four load-bearing walls in the form of a cross. But the walls don’t meet in the centre of the cross, the gaps double as classroom doors and let light deeper into the building. The simple grid of the facade openings is derived from the interior layout. 

completed project

Fancy a Beer? Remodelling of a Pub in Máslovice »

Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda / Bod architekti

An old pub in the middle of Máslovice village in Central Bohemia was reopened and serves as the centre of the local social life once again, this time also boasting a multipurpose assembly room. The smaller existing tavern lacked the necessary rooms, so the municipality decided to remodel the empty building of the original pub that had been destroyed by a fire years ago. The most important task was to organize the chaotic layout. The bar and the assembly room were placed symmetrically along the east façade, with a direct connection to the village square. The service functions, kitchen, and sanitary facilities are in the back, facing the backyard.

completed project

Uncommon Commonness. Family Chapel in Sedlčany »

Tomáš Henel, Ondřej Fiala / OTA atelier

The private chapel for the client’s family and close friends strikes a balance between tradition and contemporary construction principles. It is oriented on the east-west axis with the door facing towards the town. The form of the building is based on the same ideas that first led to the project’s inception. The client grew up in Greece, which is why he preferred the archetype with a frontal belfry. This model is then combined with the local approach. The simple volume is divided by a horizontal strip window at the top of the side walls, where a ledge would traditionally be expected. The effort to find a balance is also evident in the materials chosen. Slate roofing, granite jambs, and timber roof frame are matched together with concrete blocks made manually in-situ.

completed project

Village Square. Revitalization of the Village Center in Prostřední Bečva »

Daniel Baroš, Michal Nejezchleb, Lucie Bartoňová / Henkai architekti

Prostřední Bečva is a municipality with approximately 1,700 inhabitants, located 10 km east of Rožnov pod Radhoštěm. Sprawling into three valleys of the Beskydy mountains, it is an important recreation area, crossed by a busy cycleway. The original task was to design a new façade for a public building that was being renovated and insulated, but soon the project grew into a conceptual planning study of the central part of the village with the aim of creating a representative and functional village center in the existing loose fabric of the community. The new paved village square is further signified by a tree avenue lining the street and the main axis running from the memorial to the proposed municipal office. Two structures complete the spatial design – the chapel (room for contemplation) and the vineyard pavilion which connects the square with the river. The final phase of the design saw the library moved to the square and joined with the local coffeehouse.

completed project

A Rural House. Family House in Božice near Znojmo »

Jan Hora, Barbora Hora, Jan Veisser / ORA

“We think that Czech and Moravian rural villages are now experiencing one of the biggest urbanism crises in history. We are searching for an answer to the question of how to use the archetype of a rural house today. First, a rural house can’t act like an urban villa. It is necessary to return to the street and open towards it, face the windows towards it. On the other hand it needs to offer enough privacy in the backyard.” Situated on the edge of the village, on a narrow, sloping site, the elongated volume of the single-storey house (as requested by the client) has a scale similar to its neighbors. It stands as close to the street as possible, facing it with the front gabled wall and an oriel window, and it is partially sunken under ground. The soft and embossed oriel window is the most distinct feature of the house; the goal was to interpret the representative rural house gable in a modern way while avoiding excessive romanticism.

completed project

House for Granny. Family House in Třebíč »

Dominik Saitl, Benedikt Markel / NOT BAD

The new family house enters the stabilized residential development of a 1990's Třebíč suburb with humility. It only resists the bright-coloured surroundings with extents of plain plaster and glazing in spruce frames. The house’s volume, roof shape – with two dormer-windows and gable orientation towards the street – all merely comply with the existing regulation. The layout revolves around the centrally located service and bathroom core in both floors. The south-facing panoramic window brings light into the double-height living space and the secondary rooms while also linking the interior with the garden with a swimming pool.

completed project

Prototype. Temporary Pavilion City Cell Prototype in Brno »

Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Jana Matyášová / KOGAA

At the end of summer 2018, on one of the hottest public squares in the center of Brno, a wooden shelter with a tree appeared. The experimental prototype of a climate change adaptation measure for urban environments was designed to gather rainfall and temperature data and to serve as an attractive and interactive display. Considering the tight budget and the need for an easy replacement in case of damage, pre-dried KVH timber and polycarbonate boards were used as the main construction materials. The temporary structure was disassembled at the end of October. Whether a planned re-erection will happen is not yet clear.

completed project

Yard, Non-yard. Industrial Park in České Budějovice »

Miroslav Stach, Jana Stachová / boq architekti

At the very beginning of the design for the business and warehouse complex on the periphery of České Budějovice, there was the desire to “do it a bit differently”. Would it be possible to open up a warehouse complex to the public? Would it be possible to fit three separate buildings on a fairly small plot while maintaining transport and operation relations? The unconventional design answers all these questions. By bringing the storage halls close together, one of them slightly rotated, it created a funnel-shaped courtyard serving as an outdoor public square with water, trees, benches, and artwork. Each building has an office and a storage section. The double-height office and showroom space is defined by glass partitions and topped by a generous skylight. The storages are designed individually according to the needs of each building. Goods are delivered at the back, where the road is.

idea

Exploring the City. Prague Behind the Scenes For Children and Youth »

CAMP Praha

The Center for Architecture and Metropolitan Planning (CAMP) in Prague extended its offer last year with special programs for children and youth. Experienced guides — architects, teachers, and other professionals — share their knowledge with the children, trying to refine their view on architecture and develop their interest in the environment. The program includes guided tours of exhibitions in CAMP with subsequent activities explaining the given issues. There are worksheets available for children from the age of 8 motivating them to explore the CAMP grounds and its surroundings, or sheets for smaller children engaging their imagination. Part of the program called Exploring the City regularly brings young visitors to places important for the management of the city and sometimes to places where even average Prague citizens rarely venture.

trends

annex

Shading Solutions and the New Green Savings Programme

Štěpánka Lubinová

annex

Mould in the Indoor Environment

Ilona Kukletová

annex

Doors and Windows Surface Finishing

Ladislav Platil

annex

Wall as a Blank Canvas – Design Traditionally and Originally

Iva Bastlová

completed project

A Porous Urban Block. Palmovka Open Park in Prague

Jan Aulík, Jakub Fišer, Leoš Horák / Aulík Fišer architekti

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Phone: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2019 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2019 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.