Podkrovní byt Nusle centrální  obytná část obývací pokoj, architekt: Jan Bek; foto: Daniel Čáha pro M&T.
Podkrovní byt Nusle centrální obytná část obývací pokoj, architekt: Jan Bek; foto: Daniel Čáha pro M&T.
Klika MAXIMAL černý titan matný, výplň: dýha; zdroj: M&T.
Klika MAXIMAL černý titan matný, výplň: dýha; zdroj: M&T.
Podkrovní byt Nusle centrální obytná část kuchyně, architekt: Jan Bek; foto: Daniel Čáha pro M&T.
Podkrovní byt Nusle centrální obytná část kuchyně, architekt: Jan Bek; foto: Daniel Čáha pro M&T.
Podkrovní byt Nusle ložnice, architekt: Jan Bek; foto: Daniel Čáha pro M&T.
Podkrovní byt Nusle ložnice, architekt: Jan Bek; foto: Daniel Čáha pro M&T.

Byt skromných rozměrů s využitím na maximum

Rekonstrukce podkrovního bytu v pražských Nuslích je nesporným důkazem toho, že pro vytvoření příjemného místa k žití není třeba velkorysých prostorů. Na ploše pouhých 45 m2 zvládl architekt a majitel v jedné osobě navrhnout pohodlné bydlení plné působivých atypických řešení.

 

Skromná metráž podkrovního bytu měla vliv na celou rekonstrukci. „Byt jsme pořídili v tak zvaném stavu shell and core, což v praxi znamenalo, že v něm v době koupi nebyly ani žádné interiérové příčky. Jednalo se o půdní prostory nově zkolaudované na bytovou jednotku, v nichž nás čekala komplexní rekonstrukce,“ říká Ing. arch. Jan Bek, architekt a investor této realizace v jedné osobě, který přiznává, že sám sobě je člověk nejtěžším klientem: „Byli jsme rádi, že můžeme definovat každý centimetr prostoru. Nicméně právě tento fakt v kombinaci s limitující metráží bytu stál za tím, že při návrhu zde vznikala opravdu spousta variant.“ 

 

Atypický prostor = atypická řešení

Hlavním konceptem bylo vzhledem k velikosti bytu maximálně využít a zefektivnit dostupný prostor. Bytovou jednotku majitelé dispozičně rozdělili na 2+kk. Vstupu do hlavní obytné části předchází zádveří s integrovaným botníkem a stěnou s obkladem z betonových pásků imitujících bílé cihly. Prostor původní plánované chodby s kuchyňským koutem majitelé propojili s obývacím pokojem, což jim umožnilo maximalizovat centrální obytnou část bytu. V důsledku toho zde vznikl dominantní překlad, který bylo třeba elegantně skrýt. „Abychom se s tímto prvkem vyrovnali, nechali jsme jej obestavět nábytkářským vybavením řešeným na míru. Vznikl tak atypický prvek, který se stal hlavním bodem určujícím další rozvržení bytu,“ říká architekt Jan Bek. Pod tímto překladem je umístěný kuchyňský ostrůvek s varnou částí a pultem sloužícím jako jídelní stůl. Naproti ostrůvku se pak nachází druhá, mycí část kuchyně, vestavná lednice a skříň suplující technickou místnost – ta skrývá kondenzační plynový kotel. Všechny tyto prvky jsou spojené do jedné kompaktní stěny.

Na opačné straně ostrůvku je pak situovaný obývací pokoj, v jehož zadní části se v důsledku konstrukce střechy domu svažuje strop. Další konstrukce krovu je pak znatelná přímo ve stěně, která odděluje obývací pokoj od ložnice, do níž v rámci prostorově úsporných řešení vedou dveře zasouvací do stavebního pouzdra. I zde majitelé bojovali s nedostatkem úložných prostor. Řešení nalezli v podobě velké vestavné šatní skříně, do které je formou niky vsazena postel. Do prostoru ložnice je přímo pod střešními okny zakomponovaný také pracovní stůl.

Kontrast v barevném ladění

V bytě převládají světlé barvy, které opticky zvětšují prostor a přidávají mu na vzdušnosti. Předsíň, hlavní obytná část i ložnice využívají kombinace bílé a světlého dřevodekoru, menší plochy a prvky s nimi elegantně kontrastují svým černým provedením. „Bílé nábytkové plochy jsou z lakované MDF, dřevodekor je v bytě zastoupený výhradně dubovou dýhou. V obýváku se pak opakuje dominantní obklad stěny imitující bílé cihly,“ specifikuje architekt Jan Bek.

Svým vzezřením se však celému bytu vymyká koupelna, která je laděná do tmavých barev. „Ačkoliv se jedná o nejmenší místnost v celém bytě, navíc bez oken, tmavé jsme se zde rozhodně nebáli. Velkoformátové obklady Caesar v tmavě šedém provedení, které jsme doplnili LED podsvícením, vytváří i v takto malém prostoru koupelny příjemnou wellness atmosféru vybízející k relaxaci,“ doplňuje architekt a majitel v jedné osobě. Ladění koupelny nenarušují ani klasické chromové prvky či bílá keramika – vodovodní baterie, sprchová hlavice, radiátorový žebřík i toaleta jsou černé, umyvadlo nese dekor betonu. Prostor koupelny pohledově prosvětluje šedobílá retro dlažba, která je ve formě obkladů použita také nad umyvadlem a v nikách ve sprchovém koutu.

Prostor českému designu

Ostatní vybavení a doplňky interiéru reflektují základní podstatu jeho ladění. Dubovou dýhu tak kromě nábytkového vybavení nalezneme také na ploše interiérových dveří a v kombinaci s černými liniemi dokonce i na dveřním kování. „Pro dýhované dveře jsme zvolili kliky a mušle MAXIMAL od českého výrobce M&T. Nebyla to těžká volba – produkty M&T mám rád a osazuji je do každého našeho projektu. Jsou kvalitní a souzní s naší ideologií,“ říká architekt Jan Bek a dále dodává: „Konkrétně na kování MAXIMAL nás zaujala především jeho schopnost nést ve své čelní ploše vkládaný materiál, kterým je v případě naší realizace samozřejmě dubová dýha, a také možnost elegantního černého provedení.“ Matný černý vzhled klikám propůjčuje titanový povrch. „Díky správnému základovému materiálu kliky, kterým je v případě kování MAXIMAL masivní mosaz, a odolné titanové povrchové úpravě si dokáže dveřní kování zachovat svůj působivě matný černý vzhled beze změny i po mnoha letech používání,“ doplňuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T.

Kromě klik od M&T se ale bytem prolínají i další české výrobky. „Jsem velkým fanouškem českého designu, tvůrců a nábytkářů, a proto většina vybavení našeho bytu je právě od nich,“ říká architekt. Prvky v dubové dýze tak dále v interiéru podporují například dubové židle od firmy Ton či masivní stolek z dílny výrobce Situs.

Pro spokojené bydlení

Celá rekonstrukce probíhala ve velmi krátkém časovém horizontu, a jak sám architekt potvrzuje, náročné bylo zejména ohlídat návaznost jednotlivých profesí. Navíc prostor je opravdu velice malý a vybavení převážně vestavným nábytkem neulehčovalo manipulaci s dalšími prvky v interiéru. Vše ale dopadlo přesně podle představ majitelů. „Raději vždy klientům doporučuji koupit menší byt, který si ale vybaví kvalitními produkty a atypickými řešeními na míru. Tímto jsem se řídil i při pořizování a návrhu vlastního bydlení a s výsledkem jsme se ženou velmi spokojeni. Cítíme se zde opravdu dobře,“ uzavírá architekt Jan Bek.

 

Technické údaje:

Rok realizace: 2017 – 2018

Zastavěná plocha: 45 m²

Subdodavatelé:

Bomma, Brokis, Caesar, DB by DN, Favia, Gravelli, Hotpoint, Ilumix, InterierH, Interiéry Lapka, Kartoons, Keramika Soukup, M&T kliky, MB dveře, Polstrin, Pyramis, Quickstep, Situs, SPO, TON, VIP stone

Typ vytápění: deskové radiátory, kondenzační kotel

Architekt: Ing. arch. Jan Bek, architektonický ateliér BekArch, www.bekarch.cz 

Pražské studio BekArch s.r.o. se věnuje jak projekci objektů na bydlení, tak interiérové tvorbě komerčních a soukromých interiérů. Z toho plyne i rozdělení portfolia do sekcí HOUSE, PRIVATE a SOCIAL. Mezi interiéry často figurují restaurace, kavárny a kanceláře. 

Studio klade důraz na komplexnost služeb, kromě projekční fáze jsou schopni domluvit i odzkoušené dodavatele a pomoci klientovi se stavbou. Ve své tvorbě se snaží dosáhnout funkčnosti, jednoduchosti, ale ne naprosto monochromatické strohosti. 

Foto: Daniel Čáha pro M&T

Materiál byl připraven ve spolupráci se společností M&T,

www.kliky-mt.cz.

 

Odešlete e-mailem zpět »


ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Telefon: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2022 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury a Státního fondu kultury ČR.
Copyright ©2004-2022 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.