V bývalé budově Slovenské spořitelny vzniklo 166 bytových jednotek; zdroj: ytong.cz.
V bývalé budově Slovenské spořitelny vzniklo 166 bytových jednotek; zdroj: ytong.cz.

Nová šance – polyfunkční dům Miletičova 60 v Bratislavě

Věkem opotřebovaná budova socialistické éry byla ruinou v centru Bratislavy. Bourací práce však odhalily konstrukci, kterou bylo možné využít. Začal tak nový život bývalé budovy Slovenské spořitelny, která později plnila funkci desetipodlažní ubytovny. V současnosti dostala nový, moderní ráz a vzniklo zde 166 bytových jednotek. Jedinečnost rekonstrukce tkví v postupech a výběru materiálů, které stavbu nezatěžují a s nimiž se dobře manipuluje.

 

Starý skelet, který prokázal dobrou kondici i navzdory svému věku, dostal druhou šanci. Bratislava tak získala novou dominantu, splňující náročné požadavky současnosti. Jedním z materiálů, který zde byl pro svou lehkost a tvarovatelnost využit, je stavební systém Ytong. U rekonstrukcí jsou tvárnice využívány velmi často, zejména pro svou nízkou hmotnost – součástí projektu Miletičova 60 byla i nástavba na původní konstrukci střechy. Zde provádějící firmy oceňují právě lehkost a snadnou manipulaci.

Součástí moderních požadavků na bydlení a zároveň i současných norem je akustika – proto developer zvolil materiál Silka od téhož výrobce. Silka je s Ytongem plně kompatibilní, má vynikající akustické vlastnosti a únosnost, proto umožňuje také ztenčení zdiva, což je důležité všude tam, kde bojujete o každý centimetr obytné plochy.

 

Rekonstrukce odhalila zdravé jádro

Vývoj projektu byl určen schválenou projektovou dokumentací a ve fázi výstavby řešil investor změny vyplývající z aktuálního průběhu. Ukázalo se, že ne vše se dá odhalit přípravou projektové dokumentace – každodenní realita přinášela nová „překvapení“ .

Rekonstrukci zastřešoval zkušený generální dodavatel YIT Slovakia, a. s., který prozíravě odhadl potenciál staré socialistické budovy montované z klasických panelů. Železobetonová kostra byla v poměrně dobré kondici a nebylo nutné do její revitalizace radikálně investovat, proto se investor rozhodl zaměřit se více na kvalitu a modernost použitých materiálů.

Bourací práce trvaly skoro rok a postupně se odkrývala podlaží od nejvrchnějšího po spodní. Aby se omezila prašnost prací realizovaných v bezprostřední blízkosti funkčních obytných jednotek i známého tržiště, byly výplně oken zachovány co nejdéle.

Architekti Bluhm Partner zbavili budovu těžkého panelového zábradlí, nahradili ho plným zasklením. Parter a nadstavbu obalili do cortenového povrchu, čímž zvýraznili barevné řešení exteriéru a vytvořili z budovy nový orientační prvek lokality. V parteru budovy navrhl pro investora architektonický ateliér RULES nadstandardní vstupní prostor a ladění interiéru.

 

Nová tvář frekventované ulice

„Nové, zrekonstruované fasády nastiňují příjemné osvěžení v podobě zelených vertikálních linií. Frekventovanost ulice, pohyb a život se symbolicky přenášejí na fasádu, jakoby v podobě zaznamenaných tepů srdce. Narušili jsme i jednoduché horizontální členění, a každý byt či apartmán tak bude jedinečný,“ řekl hlavní architekt projektu, Dipl. Ing. arch. Ondrej Bober. Pod autorskou spolupráci a stavebně-technické řešení se podepsala společnost Viest architekti, s. r. o.

www.ytong.cz

 

Odešlete e-mailem zpět »

ERA21 vydává ERA Média, s. r. o.
Chleborádova 69/22, 619 00 Brno

Telefon: +420 530 500 801
E-mail: redakce@era21.cz
Projekt se v roce 2019 uskutečňuje za finanční podpory: Ministerstva kultury ČR, Nadace české architektury, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR
Copyright ©2004-2019 ERA Média, s.r.o
Použití článků a fotografií nebo jejich částí je bez souhlasu vydavatele zakázáno.